Jak vybrat vhodnou kočičku k adopci

Zpět na všechny články

Adopce kočičky je krásná a ušlechtilá věc. Výběru toho správného kočičího parťáka se ale vyplatí věnovat dostatek času. Poradíme vám, nad čím se nejvíc zamyslet, než si pojedete pro svého nového člena rodiny.

Jak vybrat vhodnou kočičku k adopci

Možná jste se pro adopci už rozhodli, nebo adopci kočičky teprve zvažujete. Chcete udělat dobrou věc a není nic krásnějšího, než vděčný kočičí kamarád, kterému jste poskytli nový a milující domov. Je ale pár věcí, které byste při výběru nového kočičího člena rodiny měli zvážit, protože adopce kočičky je nejen velká radost, ale i závazek.

Vzhled až na posledním místě

Může se stát, že si zájemce podle fotek zamiluje kočičku, která ale nebude vůbec do jeho domácnosti vhodná (ať už povahou, zdravotním stavem, či pracovním režimem zájemce). Je jasné, že vzhled je důležitý faktor a často při rozhodování (i podvědomě) hraje významnou roli, ale vybírat kočičku pouze podle vzhledu nikomu štěstí nepřinese. Nakonec se může stát, že kočičku budete muset vrátit a zlomenému srdci se nevyhnete.

Vždycky byste měli zohlednit povahu kočičky, z jakého prostředí přichází, jaký je její zdravotní stav a jak intenzivní péči vyžaduje. Malé kotě potřebuje úplně jiný režim a množství pozornosti, než starší nebo nemocná kočka a tyto faktory by měly být při výběru zásadní. Je vždycky dobré poradit se s pracovníky spolku, ze kterého si chcete kočičku adoptovat. Znají všechny kočičky velmi dobře a můžou vám doporučit, která je pro vás ta pravá.

Kotě nebo starší kočka

Koťátka jsou roztomilé chlupaté kuličky, všichni je milují a obdivují a není nic krásnějšího, než spící koťátko ve vaší náruči. Koťátka jsou ale taky plná energie, všude lezou, zkoumají, okousávají, škrábají a v noci vás pravděpodobně nenechají moc vyspat. Vyžadují vaši pozornost, a i když do nových domovů odcházejí se základními hygienickými návyky, neznamená to, že se nemůže občas stát nějaká „nehoda“. Jsou to zkrátka kočičí miminka, která teprve poznávají svět a je na vás, abyste jim v tom pomohli.

Při výběru kočičky je tedy důležité odhodit růžové brýle a zvážit, jestli máte nervy a čas na koncentrovanou energii, která vyžaduje hodně pozornosti, může vyhrabat květináč, shodit skleničku, udělat loužičku na koberec a u toho se tvářit jako neviňátko. Jestliže máte novou designovou sedačku, kterou milujete nade vše, možná pro vás kotě není ta pravá volba a raději dáte přednost dospělé nebo starší kočičce, která už nemá tolik potřebu objevovat a má ráda svůj klid. I s tou se dá totiž vytvořit krásný a milující vztah. Starší kočičky jsou navíc hůř umístitelné právě proto, že většina lidí preferuje roztomilost koťátek. Uděláte tak dobrý skutek hned dvakrát.

Starší kočičky jsou vhodné do klidnějších domácností, většinu dne prospí (třeba vám na klíně) a jsou to prima parťáci na domácí pohodu. Cestování už pro ně příliš není (ale najdou se i výjimky), na druhou stranu se nemusíte bát nechat je doma a zajistit jim „hlídání“, které dohlédne na to, že mají všechno, co potřebují.

Povaha a zdravotní stav – co je potřeba vzít v úvahu Ať už se rozhodnete pro koťátko, nebo dospělou či starší kočku, měli byste v každém případě věnovat hodně pozornosti její povaze a zdravotnímu stavu. Před finálním rozhodnutím se pracovníků spolku (i sami sebe) zeptejte na následující otázky:

  • Je kočička mazlivá, nebo spíš plachá? (= Budu mít s kočičkou trpělivost, než se osmělí a zvykne si v novém domově?)
  • Je vhodná spíš jen do bytu, nebo vyžaduje volnost a možnost chození ven? (= Můžu kočičce zajistit vhodné podmínky?)
  • Je kočička „upovídaná“, nebo spíš tichá? (= Nebude mě časté mňoukání rušit v práci?)
  • Jak se snáší s dětmi/ostatními kočkami/dalšími zvířaty? (= Nebude kočička u nás nešťastná, protože máme/nemáme děti, další kočky nebo jiná zvířata?)
  • Jak snáší cizí lidi (návštěvy)? (= Chodí k nám hodně návštěv, nebude to pro kočičku problém?)
  • Jak snáší cestování/přenášení v přepravce?
  • Má nějaké specifické povahové rysy, které bychom měli vědět (např. kočička byla týraná, bojí se, nenechá na sebe sáhnout atd.)?
  • Má nějaký zdravotní problém/bere pravidelně nějaké léky? (= Umožňuje mi můj denní režim zajistit kočičce potřebnou péči a podávání léků?)
  • Jaké jsou náklady na léčbu? (=Mohu si to finančně dovolit?)

Víme, že při adopci kočičky hrajou roli emoce. Abyste nemuseli na otázky myslet, připravili jsme pro vás „tahák“, který si můžete stáhnout, vytisknout nebo dokonce vzít s sebou, až si půjdete nového kočičího člena rodiny vybírat.

Jak vybrat kočičku z útulku?

Jestliže si na všechny výše uvedené otázky odpovíte a zvážíte všechny faktory, společně s pracovníky spolku určitě vyberete tu nejvhodnější kočičku právě pro vás. Odměnou vám pak bude šťastné vrnění, hřejivý pocit z dobrého skutku a nekonečná kočičí láska.

Odebírejte Fouskozpravodaj do vašeho e-mailu

Přidejte se k našemu e-mailovému Fouskozpravodaji, občas vám pošleme přehled o tom, co se ve Fouskách stalo zajímavého. Třeba jaké máme nové kočky, kdo šel do adopce, zajímavé články nebo užitečné informace.