O statečném Leonidasovi

Zpět na všechny články

A jeho dlouhém boji za spokojené, napapané bříško.

O statečném Leonidasovi

Slíbili jsme Vám informace ohledně Leonidase. Leo je u nás teprve dva měsíce, ale za tu dobu se toho opravdu hodně stalo. Tenhle blog je dlouhý, opravdu dlouhý, vlastně celý souhrn Leonidasovy cesty. I z toho důvodu jsme se snažili shrnout pouze fakta a odprostit ho od emocí. Doporučujeme vzít si k tomu něco dobrého k pití a pohodlně se usadit.

7.8.2023

Libušce zvoní telefon, volají z veteriny od pana doktora Herynka v Černicích, že k nim majitelé přivezli tříměsíční koťátko, které neotevře tlamičku. Hledají pro něj pomoc a chtějí vědět, zda se ho ujmeme, jinak by ho museli uspat. Libunka okamžitě volá Lindě. Záměr je takový, že kocourek by měl být v dočasce v Praze a zkusíme, zda by ho odoperovali na Animal Clinic. Lindička akorát veze Medinku do nového domova za Plzeň, takže chlapečka vyzvedne cestou zpět. Leonidase přebírá s tím, že se zvládá sám najíst. Od pana doktora dostáváme zprávu a také rentgeny, které na veterině pořídili.

8.8.2023

V Animal Clinic na chlapečka bohužel nemají kapacitu, Linda musí hledat dál. Okamžitě kontaktuje naše doktory v Nuslích, přeposílá rentgeny a zprávy, které máme, prosí o radu. Z Nuslí dostává kontakt na CT na klinice na Zbraslavi; přesto se ptá, zda stačí pro tak maličké koťátko obyčejné CT, nebo zda je 3D lepší. 3D je prý obecně lepší, ale obyčejné stačí. Ještě ten večer se ale ukazuje, že Leova schopnost sám se najíst je spíš špatná až mizivá a je potřeba ho dokrmovat z lahve. Linda okamžitě sedá ke googlu a hledá 3D CT veterinární pracoviště. Jediný 3D CT skener pro zvířata je v Opavě. Linda posílá info a žádost o termín do Opavy a čeká.

10.8.2023

Leo, zřejmě vlivem špatné možnosti výživy, neudrží tělesnou teplotu, je podchlazený, smutný, i když chuť jíst, mazlit se a žít ho naštěstí nepouští. Na veterině berou krve, ale nic nenaznačuje, že je Leo nemocný. Linda kupuje elektrické dečky, stěhuje Lea ze stísněného prostoru koupelny do předsíně, kupuje olejový radiátor, hlavně, ať je chlapečkovi teplo. Leovi je skutečně viditelně lépe, ale je jasné, že nemá věčnost. Pokud do pondělí z Opavy neodpoví, Linda tam zavolá.

14.8.2023

Linda telefonuje do Opavy. Po krátké domluvě recepční s panem doktorem dostává termín ve středu dopoledne.

16.8.2023

Z Prahy do Opavy je to fakt daleko, ale Linda a Leo dojeli v pořádku a včas. Linda podepisuje dokumenty: souhlas s CT, rever kvůli anestezii a sestřička si přebírá Leonidase s ujištěním, že až bude CT hotové, pan doktor zavolá. Linda usedá v kavárně s laptopem a ze všech sil se snaží nehypnotizovat telefon.

Ve 13:24 konečně zvoní. Pan doktor říká, že Leo je v pořádku po CT. Dobrá zpráva je, že na CT nejsou patrné žádné zlomeniny, ani poškození kloubu. Útok Leovi způsobil zranění měkkých tkání (svalů, šlach), která špatně srostla a proto nemůže hýbat tlamičkou. Další dobrá zpráva je, že se pusinku ještě v anestezii po CT podařilo rozhýbat, ale Leo musí zůstat zhruba 14 dní na klinice kvůli rehabilitaci.

Linda vykoktá něco o tom, že s okamžitým zákrokem nepočítala. Hospitalizaci musí zkonzultovat s vedením; prosí pana doktora o 10 minut strpení. Pan doktor říká, že i pro něj je to novinka, že počítal s tím, že bude kocourka operovat, ale že tedy bude čekat na telefon.

Linda volá Libušce, ta to bohužel nezvedá, a tak volá panu doktorovi zpět souhlas s hospitalizací. Následně volá na kliniku a vrací se tam zaplatit za dnešní zákrok a hospitalizaci. Než odjede, může se na chlapečka i dojít podívat. Leo sice ještě spinká, přesto, Lindička mu slibuje, že o něj bude dobře postaráno a že ho všichni moc milujeme.

Lindička prosí sestřičky ještě o CT snímky, fotky a také video, které pan doktor zmínil v telefonu a jede domů s instrukcemi, kdy je nejlepší zavolat a ptát se na chlapečkův stav, aby se člověk dovolal.

17.8.2023

Linda volá v doporučený čas, telefon nikdo nezvedá.

18.8.2023

Linda mluví se sestřičkou. Leovi se daří dobře, baští konzervy, mazlí se, je báječný a znovu může zavolat po víkendu. Linda se ptá, zda je možné dostat i ostatní snímky z CT. Dostává informací, že snímky z CT poslali na Facebook. Omlouvá se tedy s ujištěním, že si zavolá po víkendu.

21.8.2023

Linda mluví opět se sestřičkou. Leo zkouší jíst i granule a je to vzorný pacient. Ptá se opět na snímky z CT, že by chtěla všechny, které v rámci vyšetření vznikly, ne jen ty dva, které obdržela první den. Sestřička říká, že žádné další snímky neexistují.

24.8.2023

Volá opět pan doktor. Leo je báječný a dělá všem jen radost. Chtěl by ho mít ještě do pátku na klinice, ale pak už si ho Linda může odvézt domů. Linda přehazuje program a domlouvá vyzvednutí v pondělí.

28.8.2023

Linda může konečně miláčka znovu sevřít v náručí. Rehabilitační jí ho předává v kočičí čekárně, dostává instrukce, jak čelist masírovat a jak s Leonidasem cvičit, aby se pusinka nezavřela. Na přivítanou Leo dostává ňaminku a pořádnou porci pusinek. Razí domů.

31.8.2023

Leonidas je zpět na veterině. Už v pondělí si Linda všimla, že hodně pije, ale přikládala to dlouhé cestě a nemožnosti dát chlapečkovi napít. Když nepřestával, běžela za doktory. Leo má zánět močového měchýře, dostává antibiotika.

1.9.2023 - 6.9.2023

Linda má při rehabilitacích a podávání léků čím dál tím větší pocit, že se Leovi pusinka znovu zavírá. Je to těžko poznatelné, protože Leo přezubuje a zrovna mu rostou špičáky, nicméně rozvírání pusinky pro podání antibiotik se zdá být bolestivé. Po dohodě s ošetřující lékařkou v Nuslích jí Linda posílá veškeré Leonidasovy dokumenty, které máme (rentgeny, zprávy, CT snímky, video z hospitalizace, video z krmení atd). Je možná placená konzultace v zahraničí, ale CT snímky, které máme, nejsou moc vypovídající, chtělo by to mít lepší snímky, které bude možné lépe prostudovat. Linda tedy volá do Opavy a žádá, zda je možné poslat dodatečné snímky CT, jelikož se Leonidasovi pusinka opět zavírá. Dozvídá se, že ano a má je očekávat druhý den v mailu.

7.9.2023 - 13.9.2023

Linda v průběhu následujícího týdne několikrát urguje veterinu v Opavě a dostává se jí těchto odpovědí:

Snímky nedorazily, protože sestřička s přístrojem neumí.

Pan doktor, který s přístrojem umí, bude mít službu až o víkendu, snímky dorazí po víkendu.

Potřebuje od nich Linda dostat 3D model, nebo nám stačí fotky?

Soubory pro Lindu mají, ale jsou moc velké, nedají se poslat mailem, musela by přijet s flashkou. Linda prosí o poslání přes Úschovnu.

Obdržený soubor je 3D model, který jde otevřít pouze ve speciálním CT programu. Hotové snímky v zásilce nejsou žádné.

14.9.2023

Veškeré podklady, které Linda shromáždila, byly odeslány na konzultaci ke specialistovi.

20.9.2023

Leonidasovo CT se bohužel ani specialistovi ve speciálním programu nepodařilo přečíst. Linda Leonidase okamžitě objednává na nové CT na Zbraslav na 27.9.

21.9.2023

Leonidas je zpátky na dokrmování z láhve. Zatím se ještě zvládne jakž takž najíst a napít sám, ale už mu to nestačí. Je jen otázka času, než bude na láhvi závislý úplně.

27.9.2023

Leo absolvuje nové CT vyšetření. Je zřejmé, že oproti původní diagnóze (špatně zhojené poškození měkkých tkání), je z nových snímků jasně patrné, že Leo má špatně zhojenou zlomeninu spojení spodní čelisti a podočnicového oblouku na levé straně, což je důvod, proč se mu pusinka opět zavřela. Je nutná operace. Po krátké konzultaci v Nuslích Linda domlouvá, aby Lea odoperovali akutně na Zbraslavi. Dostává zprávu, 3D model i CT snímky do mailu.

28.9.2023

Linda vyzvedává Leonidase, který vše zvládl, jako šampion a může domů. Baští sám a s chutí, i když smí jen měkkou stravu, ale pro jistotu má zavedenou jícnovou sondu, kdyby jíst přestal a kterou mu má Linda aplikovat léky.

1.10.2023

Na pooperační kontrole na Zbraslavi Leonidasovi převazují ránu, kontrolují stav tlamičky, hojení rány, stav sondy a schopnost pusinku otevřít. Leo dostává pochvalu a může začít jíst také granulky pro ta nejmenší koťátka. Na další kontrolu je Leo objednaný za 8 dní.

Odebírejte Fouskozpravodaj do vašeho e-mailu

Přidejte se k našemu e-mailovému Fouskozpravodaji, občas vám pošleme přehled o tom, co se ve Fouskách stalo zajímavého. Třeba jaké máme nové kočky, kdo šel do adopce, zajímavé články nebo užitečné informace.