3 věci, které je před adopcí kočičky potřeba zvážit

Zpět na všechny články

Hledáte nového kočičího kamaráda, chcete udělat dobrý skutek a zvažujete adopci opuštěné kočičky? Jsme rádi za každý milující domov pro naše kočičí svěřence, adopce je však velký krok, který je potřeba dobře promyslet.

3 věci, které je před adopcí kočičky potřeba zvážit

Občas se stává, že se nám kočička z adopce vrátí, protože nová rodina náhle změnila plány a kočička už do nich nepasuje. Abychom se vyhnuli zklamání na všech stranách, sepsali jsme pro vás tři nejdůležitější aspekty, které je potřeba zvážit, než se pro adopci skutečně rozhodnete.

Co bude za pár let?

Kočička je závazek třeba až na 15-18 let a měli byste s tím počítat. V tuhle chvíli po kočičce možná velmi toužíte a máte k dispozici všechno k zajištění perfektního domova, ale bude tomu tak i za pár let?

Plánujete-li do budoucna velké změny (např. dlouhodobé cestování, založení rodiny, stěhování do zahraničí atd.), připravte se, že takové změny s sebou nesou i možné komplikace a často i další finanční náklady (alergie miminka na kočičku, karanténa při převozu zvířete do zahraničí, komplikace při hledání bydlení s kočičkou atd.).

Může se také stát, že kočička nebude změny dobře snášet a změní se její chování, případně i zdravotní stav. Taková změna se nedá nikdy dopředu předvídat (a rozhodně by to neměl být hlavní důvod, který vás od adopce odradí). Před samotnou adopcí by ale bylo dobré se nad budoucími plány vaší rodiny zamyslet. Může vám to pomoci i při výběru té správné kočičky.

Zvládnu to?

Zvažte i své finanční možnosti. U mladé a zdravé kočky jsou náklady na péči relativně nízké a samotná péče o ni není tak náročná, ale to se v budoucnu může změnit.

V průběhu let se u kočičky mohou objevit menší či větší zdravotní komplikace (cukrovka, onemocnění ledvin, problémy s klouby atd.) a v tom případě se pak vyšším nákladům za speciální krmivo a veterinární péči nevyhnete. Je dobré po adopci zvážit např. pojištění zvířete, které může pomoci některé nákladnější úkony pokrýt.

V případě, že se u kočičky objeví nějaké závažnější zdravotní komplikace, bude pak i důležité, nakolik jste schopni a ochotni přizpůsobit svůj denní nebo pracovní režim potřebám kočičky (např. časté návštěvy veterináře, podávání léků). Pokud už teď víte, že vaše pracovní doba vám neumožňuje dostatek času, který můžete kočičce věnovat, možná pro vás bude vhodnější jiné zvířátko.

Mám se na koho obrátit?

Váš vlastní zdravotní stav byste měli před adopcí zvážit také. Trpíte-li nějakým vážnějším onemocněním, u kterého např. hrozí hospitalizace, zamyslete se, zda máte v případě nutnosti někoho, kdo se o kočičku dokáže (i dlouhodobě) postarat. Můžeme případně dočasně pomoci, ale naše kapacity jsou často velmi omezené.

Totéž platí i v souvislosti se služebními cestami nebo dovolenou. Kočka není věc, kterou můžete nechat doma a po návratu ji najdete na svém místě. Je to živý tvor a potřebuje péči. Pokud má kočička dobrodružnou povahu, ráda s vámi cestuje a vy máte možnost si ji s sebou vzít, je to skvělé řešení. Pokud ale taková možnost není, měli byste mít vždy v záloze někoho, komu důvěřujete a kdo se může o kočičku ve vaší nepřítomnosti postarat. Alternativou mohou být hotely pro kočky, kde se o kočičku postarají. Vždy byste ale měli zvážit povahu vaší kočky a vybrat tu možnost, která jí bude nejméně stresovat.

Možná zjistíte, že v tuhle chvíli není na adopci kočičky, vzhledem k vašim plánům a možnostem, vhodná doba. V tom případě adopci raději odložte, nebo zvažte adopci virtuální.

Pro kočičky se snažíme dělat maximum a ne všechny scénáře se dají předvídat. Pokud si nevíte rady a dostali jste se do nějaké tíživé situace, ve které své kočičce nezvládnete zajistit péči, kontaktujte nás a zkusíme najít řešení.

Odebírejte Fouskozpravodaj do vašeho e-mailu

Přidejte se k našemu e-mailovému Fouskozpravodaji, občas vám pošleme přehled o tom, co se ve Fouskách stalo zajímavého. Třeba jaké máme nové kočky, kdo šel do adopce, zajímavé články nebo užitečné informace.