Kočky bez domova: 5 kroků, které mohou pomoci

Zpět na všechny články

I když bychom si to moc přáli, nepodaří se nám zajistit milující domovy všem opuštěným kočičkám. Je mnoho opuštěných zvířat a málo lidí, kteří jsou schopni pomoci. Každý z nás ale může udělat několik kroků, které pomůžou problém řešit.

Kočky bez domova: 5 kroků, které mohou pomoci

Češi milují své čtyřnohé kamarády a v počtu domácích mazlíčků se pravidelně umisťujeme na vyšších příčkách evropských statistických žebříčků FEDIAF (Evropská federace výrobců krmiv pro domácí mazlíčky). Zpráva z roku 2021 uvádí, že kočičího kamaráda má přibližně 22 % českých domácností a dohromady u nás žije přibližně 1,2 milionu koček.

Kromě koček, které mají svůj měkký pelíšek, tu ale máme i velké množství těch opuštěných. Podle Eurostatu žilo v České republice v roce 2019 přes 28,5 tisíce toulavých koček. Vzhledem k tomu, že u nás neexistuje žádný registr koček a jejich majitelé (na rozdíl od majitelů psů) nemají ani ohlašovací povinnost, veškeré takové statistiky musíme brát orientačně. Ve skutečnosti není žádná možnost přesně spočítat počet koček žijících na území České republiky nebo zjistit, kolik z nich je opuštěných. Dá se předpokládat, že koček bez domova u nás žije daleko víc, než ukazují statistiky.

Opuštěné a toulavé kočky jsou v nebezpečí hned z několika důvodů. Největším rizikem je samozřejmě ohrožení jejich vlastního života vlivem nedostatečné stravy a nevhodných životních podmínek. Také hrozí zranění s trvalými následky, případně vedoucí až ke smrti kočky. Hrozí i usmrcení myslivci nebo lidmi, kterým kočky v lokalitě vadí.

Jak situaci řešit?

Možností je několik, my bychom rádi zmínili následující:

Kastrace koček

Proč je kastrace důležitá? Toulavé a volně žijící kočky často přivádějí koťata do nevyhovujících podmínek. Úmrtnost je velká, ale i když koťata v takových podmínkách přežijí, čeká je nejistý osud. Kočka je březí v průměru 63 dnů, což znamená, že během jednoho roku může zvládnout i několik vrhů. Kočičí kolonie se tak může velmi rychle a nekontrolovatelně rozrůstat. V těchto koloniích se často šíří smrtelné choroby, které jsou nevyléčitelné.

Ne všem kočkám vyhovuje domov s teplým pelíškem. Některým je lépe venku. Kastrační programy jsou proto výborným řešením regulace populace kolonií koček, které jsou neumístitelné. Spolky na pomoc kočkám v nouzi mají sbírky na kastrační programy, organizují pravidelný odchyt, kastraci a následně kočky vrací zpátky do jejich lokality, kde mají zajištěné krmení. I my máme kastrační program, který můžete finančně podpořit.

Kastraci doporučujeme i majitelům domácích koček. Kastrace je jednorázové a rychlé řešení, jak zamezit neplánované březosti kočky. Je potřeba zajistit kastraci své kočky i přesto, že ven nechodí. Opakujícím mrouskáním se kočky vyčerpávají fyzicky i psychicky. Často trpí zánětem dělohy, který je velmi bolestivý a tento proces končí rakovinným bujením. Kastrací svou kočku ochráníte před mnoha zdravotními potížemi.

Adopce

V útulcích je spousta koček bez domova. Za každou z nich, která najde nový domov, už stojí v řadě minimálně pět dalších, které potřebují pomoc. Kočky zachráněné z ulice vám do života přinesou úplně stejnou radost, jako čistokrevná plemena s PP. Pokud tedy netrváte na tom, že váš kočičí kamarád musí být z chovatelské stanice, můžete udělat dobrý skutek a vybrat si zachráněnou kočičku, které poskytnete nový a milující domov. Na začátku bude možná potřeba trochu větší trpělivost, než si u vás kočka zvykne. Ale za odměnu získáte věrnou a vděčnou kočičí duši, která vás bude bezmezně milovat. Máme pro vás i pár tipů, jak vybrat tu pravou kočičku.

Zodpovědný přístup

Možná v tuhle chvíli toužíte po vrnícím klubíčku a dali byste za něj všechno na světě. Než se ale definitivně rozhodnete, zvažte všechny aspekty. Kočka je živý tvor a jakmile si ji přinesete domů, jste za ni zodpovědní. Hodně koček (a zvířat obecně) končí na ulici právě kvůli neuváženému pořizování, případně jako nevhodný dárek. Rodiče často podlehnou naléhání dětí, které touží po zvířátku, aniž by zvážili svou situaci. Jakmile nastane první komplikace, může kočka skončit na ulici.

Může se taky stát, že se k vám kočka dostane po někom z příbuzných. Taková situace je velmi smutná, ale také dost častá. Pokud se o kočku nemůžete postarat vy sami, pokuste se jí najít nový domov nebo kontaktujte blízký útulek, který vám s hledáním nového domova může pomoci. Nenechávejte kočičku napospas osudu na ulici.

Řekněte NE množírnám

Při výběru nového kamaráda je dobré věnovat pozornost i tomu, odkud si ho berete. Pokud toužíte po konkrétním plemenu a chcete např. jezdit na výstavy, vždy si ověřte, odkud si kočku chcete brát. Prověřte si doporučení i podmínky, v jakých kočky žijí. Zjistěte si také, jaká je přibližná cena konkrétního plemene s PP. Pokud je nabídka hodně pod cenou, měli byste zpozornět.

Mohli byste naletět tzv. „množírnám“, kde kočky často žijí v hrozných podmínkách a slouží jen jako automat na peníze. Jakmile kočka už není schopná rodit koťata, často končí na ulici. A takové nelidské chování určitě nechcete svými penězi podporovat. Jak množírnu poznat? Majitelé většinou nabízejí koťata oblíbených plemen (i jejich kříženců) na různých inzertních serverech, kočky jsou bez PP za pár tisíc, komunikace často vázne, majitelé nejsou schopni vám poskytnout víc údajů nebo fotek a odmítají návštěvy. Obloukem se jim vyhněte a případně je i nahlašte.

Podpořte svůj oblíbený útulek

Není-li vám osud opuštěných koček lhostejný, ale sami nejste v situaci, kdy byste některé z nich mohli poskytnout nový domov, můžete pomoci i jinak. Třeba podporou svého oblíbeného zvířecího útulku nebo spolku dobrovolníků. Můžete je podpořit finančně, často jsou ale i další způsoby, jak pomoci i bez peněz. U nás třeba hned sedmi způsoby.

Odebírejte Fouskozpravodaj do vašeho e-mailu

Přidejte se k našemu e-mailovému Fouskozpravodaji, občas vám pošleme přehled o tom, co se ve Fouskách stalo zajímavého. Třeba jaké máme nové kočky, kdo šel do adopce, zajímavé články nebo užitečné informace.